recensie op podiuminfo

Recensie The Mirror & The Razorblade / Dusty Diamond Eyes op Podiuminfo.nl

door Mark den Dulk
16 September 2013

Op de bank zitten en vol aandacht luisteren naar dit dubbelalbum. Ouderwets, met een groot boek van LP-hoesformaat op schoot, luisterend naar wat singer-songwriter Hidde van Schie vertelt. Het boek bevat een verzameling van een aantal werken van de Rotterdamse beeldend kunstenaar. Daarnaast zijn ook de songteksten in het boek opgenomen. Precies, The Mirror & The Razorblade / Dusty Diamond Eyes is een combinatie van kunst en muziek. Hidde van Schie, die in 2001 cum laude afstudeerde, brengt hiermee ook zijn onderbelichte kant als muzikant naar voren.

De kunstwerken in het boek (een verzameling van schilderijen, collages en sculpturen) zijn duister, mysterieus en stralen vaak eenzaamheid uit. Denk hierbij aan het gebruik van schedels en huilende, ietwat angstaanjagende vogels. Deze thema’s komen ook terug in de muziek van Van Schie, die vooral zingt over de donkere kanten van het leven en de liefde. Maar ook vice versa komt zijn kant als beeldende kunstenaar in zijn muziek en teksten naar voren: “Your hair was ebony black, your skin was porcelain white.” Ook de vogels van Van Schie komen meerdere malen terug in zijn teksten.


De twee cd’s staan los van elkaar. The Mirror & The Razorblade is tot stand gekomen in samenwerking met producer Simon Akkermans (C-mon & Kypski), met als resultaat een plaat die donker en mysterieus klinkt, galmt en rauw is en instrumentale begeleidingen bevat die doen denken aan Sigur Rós. Hoewel alle tracks fraai zijn, met bijvoorbeeld een goede gitaarpartij in ‘Pictures Of You’, is het de titeltrack die eruit springt. Een breekbare song waarin de zang alleen begeleid wordt door een akoestische gitaar. Naast het instrumentale intermezzo ‘Quiet Midnight’ is dit het enige nummer dat door Van Schie zelf is opgenomen.

Dusty Diamond Eyes is nog veel meer een soloproject: een intiem album waarin de focus ligt op de stem van de zanger en zijn akoestische gitaar. Alleen op ‘All This Time’, een van de hoogtepunten, is er nog een saxofonist te gast. Door deze keuze van producer Rikke Korswagen klinkt de cd dan ook helderder en wat minder rauw. Dusty Diamond Eyes bevat naast drie instrumentale stukken ook twee covers: ‘Will You Miss Me When I Burn’ van Will Oldham en ‘Love Is Like A Butterfly’ van Dolly Parton. Het andere hoogtepunt, ‘The Desert Of Love’, is een nummer om stil van te worden.

Met het dubbelalbum en het bijbehorende artwork laat Hidde van Schie niet alleen zien dat hij een getalenteerd kunstenaar is, maar toon hij ook zijn muzikale talent. The Mirror & The Razorblade / Dusty Diamond Eyes is een prachtig kunstwerk.

Geef een reactie